Chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami posypany słonecznikiem leży na drewnianej desce.

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie, jest bardziej przyjazny naszemu układowi trawiennemu niż zwykłe pieczywo na drożdżach wypiekane z lekkich mąk praktycznie pozbawionych błonnika. Zrobiony z mąk pełnoziarnistych będzie bardziej sycący. Z ciasta na zakwasie można również wypiekać bagietki i bułki.

1

Połowę porcji mąki i wody przełóż do miski z zakwasem, dokładnie wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka godzin. Nie zniechęcaj się, czasem potrzeba nawet 7 godzin, aby zakwas zaczął "pracować".

2

Następnego dnia dodaj resztę mąki i wody oraz sól, suszone śliwki i ziarna słonecznika. Wymieszaj DREWNIANĄ łyżką, po czym przełóż ciasto do naczynia, w którym będziesz piec chleb. Wygładź drewnianą łyżką zamoczoną w wodzie i posyp słonecznikiem.

3

Pozostaw do wyrośnięcia 2-3 godziny.

4

Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-60 minut.

Share on facebook
Stopień trudnościŚrednio zaawansowanyCzas całkowity4 godz.Liczba porcji1 Porcja

Składniki

 800 g mieszanki różnych mąk pełnoziarnistych: jaglanej, gryczanej, owsianej, graham
 100 g posiekanych suszonych śliwek
 1 garść ziaren słonecznika
 500 ml letniej wody
 ½ łyżka stołowa soli
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 800 g mieszanki różnych mąk pełnoziarnistych: jaglanej, gryczanej, owsianej, graham
 100 g posiekanych suszonych śliwek
 1 garść ziaren słonecznika
 500 ml letniej wody
 ½ łyżka stołowa soli

Opis przygotowania

1

Połowę porcji mąki i wody przełóż do miski z zakwasem, dokładnie wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka godzin. Nie zniechęcaj się, czasem potrzeba nawet 7 godzin, aby zakwas zaczął "pracować".

2

Następnego dnia dodaj resztę mąki i wody oraz sól, suszone śliwki i ziarna słonecznika. Wymieszaj DREWNIANĄ łyżką, po czym przełóż ciasto do naczynia, w którym będziesz piec chleb. Wygładź drewnianą łyżką zamoczoną w wodzie i posyp słonecznikiem.

3

Pozostaw do wyrośnięcia 2-3 godziny.

4

Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-60 minut.

Chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami