Składniki
800 g mieszanki różnych mąk pełnoziarnistych: jaglanej, gryczanej, owsianej, graham
100 g posiekanych suszonych śliwek
1 garść ziaren słonecznika
500 ml letniej wody
½ łyżka stołowa soli
Opis przygotowania
1
Połowę porcji mąki i wody przełóż do miski z zakwasem, dokładnie wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka godzin. Nie zniechęcaj się, czasem potrzeba nawet 7 godzin, aby zakwas zaczął "pracować".
2
Następnego dnia dodaj resztę mąki i wody oraz sól, suszone śliwki i ziarna słonecznika. Wymieszaj DREWNIANĄ łyżką, po czym przełóż ciasto do naczynia, w którym będziesz piec chleb. Wygładź drewnianą łyżką zamoczoną w wodzie i posyp słonecznikiem.
3
Pozostaw do wyrośnięcia 2-3 godziny.
4
Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-60 minut.