Pieczone chipsy z jarmużu posypane sezamem

Chipsy z jarmużu z sezamem to pyszna, zdrowa i niezwykle chrupiąca przekąska. Jarmuż znany jest ze swoich cudownych właściwości prozdrowotnych.

1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

2

Jarmuż wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym, oliwą z oliwek, octem jabłkowym, tahini i sokiem z cytryny.

3

Tak przygotowany jarmuż rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem.

4

Dopraw do smaku tymiankiem i posyp sezamem.

5

Piecz 8-10 minut.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity15 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 4 duże garście posiekanego jarmużu
 2 łyżka stołowa oleju kokosowego
 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 2 łyżka stołowa domowej pasty tahini
 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
 ½ cytryny lub limonki (sok)
 2 łyżka stołowa sezamu
 1 pinch tymianku
Świeża kapusta z marchewką i poremŚwieża kapusta z marchewką i porem świetnie komponują się razem w surówce. Natka pietruszki uzupełnia całą kompozycję. Podczas postu możesz wykorzystywać wiele warzyw, im większa różnorodność, tym większy wachlarz składników odżywczych i mineralnych.

Składniki

 4 duże garście posiekanego jarmużu
 2 łyżka stołowa oleju kokosowego
 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
 2 łyżka stołowa domowej pasty tahini
 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
 ½ cytryny lub limonki (sok)
 2 łyżka stołowa sezamu
 1 pinch tymianku

Opis przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

2

Jarmuż wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym, oliwą z oliwek, octem jabłkowym, tahini i sokiem z cytryny.

3

Tak przygotowany jarmuż rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem.

4

Dopraw do smaku tymiankiem i posyp sezamem.

5

Piecz 8-10 minut.

Chipsy z jarmużu z sezamem