Barszcz na zakwasie z awokado i kiełkami w białej misce.

Barszcz na zakwasie to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tej potrawy. Użycie buraków z zakwasu dodaje wyrazistego smaku.

1

Bulion podgrzej w garnku (nie doprowadzaj do wrzenia), dodaj zmielone grzyby i zostaw na delikatnym ogniu ok. 1 godzinę.

2

Następnie dodaj zakwas i startego buraka.

3

Dopraw sokiem z cytryny lub octem jabłkowym (pomagają utrzymać kolor, nadają kwaskowatości w smaku).

4

Wszystkie składniki trzymaj na gorącej kuchni przez ok. 20–30 minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

5

Po tym czasie wyłącz i przestudź.

6

Serwuj ze świeżym koprem, kiełkami i awokado.

Share on facebook
Stopień trudnościPoczątkujący Czas całkowity1 godz. 45 minutLiczba porcji1 Porcja

Składniki

 2 szklanki zakwasu z buraków
 1 burak z zakwasustarty na tarce z dużymi oczkami
 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
 świeży koperek
 pieprz
 sól
 1 łyżka stołowa suszonych grzybów
 2 awokadodo podania
 ulubione kiełkido podania
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.
Sorbet z ogórka i grejpfrutaLetni orzeźwiający sorbet warzywno-owocowy. Idealny na upalne dni. Świetnie sprawdzi się także w trakcie postu.

Składniki

 2 szklanki zakwasu z buraków
 1 burak z zakwasustarty na tarce z dużymi oczkami
 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
 świeży koperek
 pieprz
 sól
 1 łyżka stołowa suszonych grzybów
 2 awokadodo podania
 ulubione kiełkido podania

Opis przygotowania

1

Bulion podgrzej w garnku (nie doprowadzaj do wrzenia), dodaj zmielone grzyby i zostaw na delikatnym ogniu ok. 1 godzinę.

2

Następnie dodaj zakwas i startego buraka.

3

Dopraw sokiem z cytryny lub octem jabłkowym (pomagają utrzymać kolor, nadają kwaskowatości w smaku).

4

Wszystkie składniki trzymaj na gorącej kuchni przez ok. 20–30 minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

5

Po tym czasie wyłącz i przestudź.

6

Serwuj ze świeżym koprem, kiełkami i awokado.

Barszcz na zakwasie