Szpinak z pomidorami, czosnkiem i ziołamiSzpinak charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego,
witaminy C, potasu i błonnika pokarmowego. Jest również źródłem witaminy E, witaminy B6, magnezu. Występujący w nim beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, która pomaga utrzymać prawidłowe właściwości skóry i wzrok.
Kwas foliowy, witamina B6 i magnez natomiast pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia, a witamina C wzmacnia układ odpornościowy
i zwiększa wchłanianie żelaza z innych pokarmów. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a błonnik pokarmowy jest korzystny dla trawienia. Witamina E działa chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Domowy jogurt kokosowyJogurt kokosowy to świetna propozycja na przygotowanie do postu w celu zastąpienia nabiału, wyjście czy po prostu zdrowe odżywianie. Robienie jogurtu, podobnie jak pieczenie chleba, jest procesem, który wymaga Twojej cierpliwości i współpracy z naturą. Mam wrażenie, że im bardziej dbam o atmosferę w kuchni i więcej czasu poświęcam, tym wspanialszy smak uzyskuję. Robiąc samodzielnie jogurt kokosowy, otrzymujesz całkowicie czysty produkt. Masz kontrolę nad każdym etapem produkcji i składnikami. Możesz być pewien, że uzyskujesz jogurt z bogatą różnorodnością bakterii kwasu mlekowego używając różnych typów kultur starterowych. Ma to ogromne znaczenie - różnorodność szczepów bakterii, szczególnie w jelitach, jest nieoceniona dla naszego zdrowia. To dlatego codziennie jem sfermentowane potrawy i napoje w wielu formach (jogurt, kefir, kapusta kiszona, zakwas z buraka, ogórki kiszone, kombucha itp.)
Koktajl z jarmużu i owoców leśnychJarmuż jest bogatym źródłem witamin A, C oraz witamin z grupy K. Zawiera takie karotenoidy jak beta-karoten, luteinę czy zeaksantynę -przeciwutleniacze, które odpowiadają za ochronę przed szkodliwym wpływem procesów oksydacyjnych na nasz organizm. Jarmuż ma najwyższą zawartość antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym chronią nas przed rakiem i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Bogaty jest także w glukozynolany - kolejne związki chroniące przed nowotworami. Warto również wiedzieć, że jest rośliną odporną na warunki klimatyczne.
Zupa z pokrzywy i jarmużuPrzyprawy w każdej kuchni są niezwykłym dodatkiem kształtującym i uzupełniającym smak. Zachęcam do tworzenia własnych mieszanek - ułatwi to szybkie wzbogacanie walorów smakowych potraw i zapewni różnorodność stosowanych przypraw.
Moja ulubiona mieszanka składa się z soli, czarnego pieprzu i kurkumy. Staram się sporządzać ją w małych ( po jednej łyżeczce każdego ze składników ) ilościach do niewielkiego, szklanego słoiczka i na bieżąco zużywać.