Przyprawy w każdej kuchni są niezwykłym dodatkiem kształtującym i uzupełniającym smak. Zachęcam do tworzenia własnych mieszanek – ułatwi to szybkie wzbogacanie walorów smakowych potraw i zapewni różnorodność stosowanych przypraw.
Moja ulubiona mieszanka składa się z soli, czarnego pieprzu i kurkumy. Staram się sporządzać ją w małych ( po jednej łyżeczce każdego ze składników ) ilościach do niewielkiego, szklanego słoiczka i na bieżąco zużywać.
Przygotowanie:
Bulion warzywny zblenduj dokładnie z jarmużem i pokrzywą. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2/3 minuty, a następnie wrzuć dodatki – pokrojonego w drobną kostkę selera, podpieczonego pora, rzodkiewkę oraz kiełki. Znakomicie smakuje ze słupkami świeżej papryki, zarówno słodkiej czerwonej jak zielonej.