Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dodaj tu swój tekst nagłówka
Poziom trudności
15 min
Czas przygotowania
Przepis video

Kwas mlekowy jest naturalnym probiotykiem, zawierającym bakterie kwasu mlekowego. Powstaje w procesie fermentacji mlekowej przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Kwas ten wspaniale oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga też regulować florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie oraz bierze udział w syntezie witaminy K i niektórych witamin z grupy B.

Zakwas z buraków robić można z wieloma dodatkami, podaję tutaj przepis na podstawowy zakwas, który możesz dowolnie modyfikować dodając np. chrzan, goździki, lukrecję czy liście porzeczki.

Przygotowanie:

Buraki umyj  i pokrój  w cienkie plastry, wymieszaj z czosnkiem i przyprawami. Następnie zalej je letnią solanką przygotowaną w proporcji 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody.

Buraki powinny być zalane tak, by nie wypływały – w tym celu możesz je przykryć małym talerzykiem lub dobrze wymytym kamykiem.

Tak przygotowane naczynie przykryj gazą lub lnianą ścierką i odstaw w ciepłe, przewiewne miejsce na kilka dni. powstającą pianę możesz zbierać drewnianą łyżką  kilka razy dziennie.

kiszone buraki, zakwas, kiszonki
zakwas gotowy do fermentacji

Zakwas buraczany jest jednym z podstawowych produktów podczas etapu postu. To prosty i wspaniały sposób na pomoc układowi immunologicznemu oraz naturalna porcja witaminy C, A, E, K, witamin z grupy B oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu, na które zapotrzebowanie w chłodniejszych porach roku wzrasta.

Chcesz wiedzieć jak dr Dąbrowska robi zakwas? Przepis możesz pobrać tu.

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj