Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 3 główki czosnku
  • przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego lub czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: 2 łyżki soku z ogórków kiszonych
Poziom trudności
15 min
Czas przygotowania
Przepis video

Kwas mlekowy jest naturalnym probiotykiem, zawierającym bakterie kwasu mlekowego. Powstaje w procesie fermentacji mlekowej przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Kwas ten wspaniale oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga też regulować florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie oraz bierze udział w syntezie witaminy K i niektórych witamin z grupy B.

Zakwas z buraków robić można z wieloma dodatkami, podaję tutaj przepis na podstawowy zakwas, który możesz dowolnie modyfikować dodając np. chrzan, goździki, lukrecję czy liście porzeczki.

Przygotowanie:

Buraki umyj  i pokrój  w cienkie plastry, wymieszaj z czosnkiem i przyprawami. Następnie zalej je letnią solanką przygotowaną w proporcji 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody.

Buraki powinny być zalane tak, by nie wypływały – w tym celu możesz je przykryć małym talerzykiem lub dobrze wymytym kamykiem.

Tak przygotowane naczynie przykryj gazą lub lnianą ścierką i odstaw w ciepłe, przewiewne miejsce na kilka dni. powstającą pianę możesz zbierać drewnianą łyżką  kilka razy dziennie.

kiszone buraki, zakwas, kiszonki
zakwas gotowy do fermentacji

Zakwas buraczany jest jednym z podstawowych produktów podczas etapu postu. To prosty i wspaniały sposób na pomoc układowi immunologicznemu oraz naturalna porcja witaminy C, A, E, K, witamin z grupy B oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu, na które zapotrzebowanie w chłodniejszych porach roku wzrasta.

Chcesz wiedzieć jak dr Dąbrowska robi zakwas? Przepis możesz pobrać tu.

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj