Szpinak z pomidorami, czosnkiem i ziołami

Składniki:

  • 2 garście szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
Poziom trudności
30min
Czas przygotowania
Przepis video

Szpinak charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego,
witaminy C, potasu i błonnika pokarmowego. Jest również źródłem witaminy E, witaminy B6, magnezu. Występujący w nim beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, która pomaga utrzymać prawidłowe właściwości skóry i wzrok.
Kwas foliowy, witamina B6 i magnez natomiast pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia, a witamina C wzmacnia układ odpornościowy
i zwiększa wchłanianie żelaza z innych pokarmów. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a błonnik pokarmowy jest korzystny dla trawienia. Witamina E działa chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Przygotowanie:

Szpinak z dwiema łyżkami wody ( ja użyłam tej z kiszonki) dusimy na patelni. Dodajemy pomidorki pokrojone na połowę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj