Szpinak z pomidorami, czosnkiem i ziołami

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dodaj tu swój tekst nagłówka
Poziom trudności
30min
Czas przygotowania
Przepis video

Szpinak charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego,
witaminy C, potasu i błonnika pokarmowego. Jest również źródłem witaminy E, witaminy B6, magnezu. Występujący w nim beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, która pomaga utrzymać prawidłowe właściwości skóry i wzrok.
Kwas foliowy, witamina B6 i magnez natomiast pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia, a witamina C wzmacnia układ odpornościowy
i zwiększa wchłanianie żelaza z innych pokarmów. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a błonnik pokarmowy jest korzystny dla trawienia. Witamina E działa chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Przygotowanie:

Szpinak z dwiema łyżkami wody ( ja użyłam tej z kiszonki) dusimy na patelni. Dodajemy pomidorki pokrojone na połowę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj