Surówka warzywna z czerwoną kapustą w zalewie octowej

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dodaj tu swój tekst nagłówka
Poziom trudności
20 min
Czas przygotowania
Przepis video

Na diecie często brakuje nam wyrazistych smaków dlatego zachęcam do przygotowania własnych warzyw w zalewie octowej. Można je wykorzystać do surówek czy jako dodatek do dań na gorąco – znakomicie podkręcają i uzupełniają smak potrawy.

Przygotowanie:

Przygotuj zalewę: zmieszaj 1 szklankę wody z 1\3 szklanki octu jabłkowego. Dorzuć kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, opcjonalnie czosnek i dokładnie wymieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia.

Czerwoną kapustę pokrój wzdłuż na szerokie plastry (ok. 1 cm grubości). Ułóż ją jak najściślej w szerokim, litrowym słoiku i zalej zalewą.
Marchewkę i ogórka pokrój w plasterki, cebulę w piórka, dodaj plaster czerwonej kapusty z zalewy i surówkowa bomba witaminowa gotowa!

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj