Skrzyp

Poziom trudności
Czas przygotowania
Przepis video

Roślina ta znana jest głównie ze swoich właściwości moczopędnych ale jej zbawienny wpływ dla organizmu znacznie wykracza poza tę właściwość. Jest on tak samo dobry dla wnętrza jak dla ciała zewnętrznego.

Skrzyp rośnie w pobliżu źródeł wody: bagien, jezior, rzek lub warstw wodonośnych. Jest przedstawicielem prehistorycznej flory, która po dziś dzień wykorzystywana jest niemal na całym świecie – od dużych regionów w Azji, Europie i Afryce Północnej po Amerykę Północną.


Skrzyp jest rośliną bogatą w witaminę D i E, wspiera procesy regeneracji skóry, jest naturalnym silnym środkiem oczyszczającym oraz ma pozytywny wpływ na zdrową utratę masy ciała. Zawiera także białka i aminokwasy niezbędne do produkcji maści lub kremów przeciwstarzeniowych.

Roślina ta posiada także właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Skrzyp zawiera bogatą kombinację pierwiastków chemicznych (np. krzem, magnez czy potas) oraz fito-składników takich jak saponina, fitosterol, kwas fenolowy, kwas kawowy, alkaloidy, garbniki i bioflawonoidy, dzięki czemu idealnie nadaje się do leczenia różnych dolegliwości. Zalecany do leczenia szerokiego zakresu objawów i do walki z małymi i umiarkowanymi stanami zapalnymi. 

Zbiory i suszenie

Najbogatsze w wartości odżywcze są zielone kłącza skrzypu. Najlepiej zbierać je latem, suszyć na słońcu i tak przygotowane przechowywać suchym i przewiewnym miejscu. Można także przygotować napar ze świeżej rośliny, z kawałkami truskawki cz imbiru smakuje wyśmienicie!

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj