Koktajl z pokrzywyPokrzywa jest szczególnie bogatą w witaminę C (zawiera 142 mg witaminy C / 100 g surowej masy pokrzywy) K, B2 i B5, glikozydy, olejki eteryczne, taniny, białko, wapń, żelazo, skrobię i kwas foliowy. Roślinę tę najczęściej spożywa się w postaci zupy, herbaty lub przyjmuje się ją jako suplement diety. Działa ona moczopędnie, oczyszczająco i odtruwająco - jest szeroko stosowana jako środek oczyszczający krew, hemostatyczny, zwiększający dopływ krwi do skóry oraz poprawiający kondycję włosów. Pokrzywa jest wyjątkowo wdzięczną rośliną - nie wymaga od nas nadmiernej uwagi ani zapewnienia jej szczególnych warunków do wzrostu. Młode listki zebrane wczesną wiosną doskonale nadają się do suszenia, świetnie przechowuje się je w suchym miejscu, najlepiej w papierowym worku.
Zupa z pokrzywy i jarmużuPrzyprawy w każdej kuchni są niezwykłym dodatkiem kształtującym i uzupełniającym smak. Zachęcam do tworzenia własnych mieszanek - ułatwi to szybkie wzbogacanie walorów smakowych potraw i zapewni różnorodność stosowanych przypraw.
Moja ulubiona mieszanka składa się z soli, czarnego pieprzu i kurkumy. Staram się sporządzać ją w małych ( po jednej łyżeczce każdego ze składników ) ilościach do niewielkiego, szklanego słoiczka i na bieżąco zużywać.