Zupa z pokrzywy i jarmużuPrzyprawy w każdej kuchni są niezwykłym dodatkiem kształtującym i uzupełniającym smak. Zachęcam do tworzenia własnych mieszanek - ułatwi to szybkie wzbogacanie walorów smakowych potraw i zapewni różnorodność stosowanych przypraw.
Moja ulubiona mieszanka składa się z soli, czarnego pieprzu i kurkumy. Staram się sporządzać ją w małych ( po jednej łyżeczce każdego ze składników ) ilościach do niewielkiego, szklanego słoiczka i na bieżąco zużywać.
Koktajl z jarmużu i owoców leśnychJarmuż jest bogatym źródłem witamin A, C oraz witamin z grupy K. Zawiera takie karotenoidy jak beta-karoten, luteinę czy zeaksantynę -przeciwutleniacze, które odpowiadają za ochronę przed szkodliwym wpływem procesów oksydacyjnych na nasz organizm. Jarmuż ma najwyższą zawartość antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym chronią nas przed rakiem i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Bogaty jest także w glukozynolany - kolejne związki chroniące przed nowotworami. Warto również wiedzieć, że jest rośliną odporną na warunki klimatyczne.