Opiekane warzywaOpiekane warzywa to świetny pomysł na wartościową przekąskę. Przepis możesz dowolnie modyfikować, używać innych warzyw i wzbogacać ulubionymi ziołami, przyprawami.
Surówka z czerwonej kapusty z pomidoremCzerwoną kapustę można wykorzystać do szybkich surówek, idealnych na przekąskę. Świetnie sprawdzi się w trakcie postu, dostarczy wielu cennych składników m.in. witamin z grupy B, C, A i E, kwasu foliowego, flawonoidów. Czerwona kapusta ma więcej witamin niż jej biała odpowiedniczka. Podpowiedź: Kapustę po szatkowaniu możesz ubić np. wałkiem- będzie wtedy bardziej chrupiąca.
Koktajl z buraka z kurkumąKoktajl z buraka z kurkumą świetnie sprawdzi się w trakcie postu, ale także jako "bomba" odżywcza, łatwa do zabrania ze sobą na wynos.
Barszcz na zakwasieBarszcz na zakwasie to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tej potrawy. Użycie buraków z zakwasu dodaje wyrazistego smaku.
Pesto z jarmużuPesto z jarmużu jest świetnym źródłem błonnika, a zawarta w nim oliwa pozwala szybciej zaspokoić głód i wspomaga wchłaniać się witaminom zawartym w warzywach.
Zakwas żytni na chlebDzięki procesowi fermentacji, przez który przechodzi zakwas, możemy uzyskać mnóstwo korzyści odżywczych. Pieczywo na zakwasie staje się zdrowszym wyborem. Dlaczego? • Twój organizm wchłania więcej składników odżywczych z chleba na zakwasie. • Niższy poziom fitynianów oznacza, że pieczywo staje się bardziej strawne i pożywne. • Zakwas jest również prebiotykiem, czyli składnikiem, który odżywia pożyteczne bakterie w układzie pokarmowym, jednocześnie pomagając utrzymać prawidłowe funkcje jelit.
Zupa dyniowaZupa dyniowa to pomysł na aromatyczną, treściwą zupę. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie pełna odżywczych składników.
Kiszona kapustaKiszona kapusta zrobiona w zaciszu własnej kuchni to świetny produkt wspomagający odporność naszego organizmu.