Burgery warzywneŚwietnie smakują jako pojedyncze danie podczas diety dr Dąbrowskiej szczególnie etapu postu. Można je wykorzystać do tradycyjnych burgerów, świetnie zastępują wkład mięsny.
Zakwas z burakówKwas mlekowy jest naturalnym probiotykiem, zawierającym bakterie kwasu mlekowego. Powstaje w procesie fermentacji mlekowej przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Kwas ten wspaniale oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga też regulować florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie oraz bierze udział w syntezie witaminy K i niektórych witamin z grupy B. Zakwas z buraków robić można z wieloma dodatkami, podaję tutaj przepis na podstawowy zakwas, który możesz dowolnie modyfikować dodając np. chrzan, goździki, lukrecję czy liście porzeczki.
Kiszone warzywaCo potrzebujesz aby wykonać kiszone warzywa?
  • duży słoik  ok. 2 litry lub gliniankę
  •  warzywa, przyprawy
  • sól kamienną
  • wodę
  • drewnianą łyżkę
  • lnianą ścierkę
  •  mały talerzyk lub  wymyty / wyparzony kamień do uciśnięcia aby warzywa znajdowały się w zalewie
Podczas fermentacji cukier zawarty w warzywach i owocach jest używany do „karmienia bakterii”, warzywa i owoce kiszone zawierają zatem mniej cukrów.
Kiszonki - kapusta , ogórki, marchew , cukinia, papryka , rzodkiewka, czosnek , chrzan, jabłka , cytryny…. alternatyw jest wiele , kiszonki możesz wykorzystać do surówek, na kanapki, do koktajli, lub jako najprostszą przekąskę. 
Jeśli robisz kiszonki uważaj na ilość soli, którą dodajesz. Zwiększona ilość soli w diecie może powodować np. zaburzenia ciśnienia krwi. Pamiętaj to nie sól “kisi” tylko bakterie kwasu mlekowego, sól pełni rolę bardziej konserwującą - smakową. 
Wywar z warzywWywar ten jest podstawą zup na etapie postu, warto przygotować kilka porcji i na jego bazie przyrządzi np. krem z kalafiora - delikatnie zmiękczonego na parze, zblendowanego na jednolitą masę. Podany z kiełkami lucerny lub rzodkiewki smakuje wyśmienicie. Zupom postnym i warzywom w formie płynnej została poświęcona wydana w czerwcu 2020 książka "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® w postaci płynnej, do lektury której serdecznie zapraszam.
kiełki rzeżuchKiełki rzeżuchy potoczna nazwa, za którą kryje się pieprzyca siewna, jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Wyróżnia ją zawartość wielu bioaktywnych składników, witamin i minerałów, będzie stanowił doskonałe uzupełnienie dań w czasie postu i zdrowego odżywiania. Rzeżucha to proste i tanie kiełki, świetne dla początkujących piłkarzy, zawsze wyrosną! Cena rzeżuchy nie odstrasza — to miedzy 1,30 do 5 za ekologiczną paczkę nawet w Norwegi.
Surówki z rzodkiewkiRzodkiewka wspaniale komponuje się niemal z każdym warzywem, to jedna z najpopularniejszych nowalijek. Ostra, kolorowa, soczysta. Doskonała do schrupania jako przekąska, do surówek czy kiszona. Liście rzodkiewki także są jadalne, a jej kiełki to prawdziwe bogactwo błonnika i składników mineralnych. Zaczynamy przygodę z rzodkiewką?
Duszona młoda kapustaKiedy na warzywnym targu udaje się kupić świeżą kapustę, można to powiedzieć głośno - wiosna w pełni! Duszona młoda kapusta to proste, a jednocześnie wartościowe danie - warzywo to zawiera tyle witaminy C, co cytryna (30 - 36 mg w 100 g), a ponadto jest świetnym źródłem błonnika. Pamiętajmy! Nie wyrzucajmy głąba! To tak samo bogata w wartości odżywcze część rośliny, a ze szczyptą soli jest równie smaczną przekąską.