Zakwas z burakówKwas mlekowy jest naturalnym probiotykiem, zawierającym bakterie kwasu mlekowego. Powstaje w procesie fermentacji mlekowej przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Kwas ten wspaniale oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga też regulować florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie oraz bierze udział w syntezie witaminy K i niektórych witamin z grupy B. Zakwas z buraków robić można z wieloma dodatkami, podaję tutaj przepis na podstawowy zakwas, który możesz dowolnie modyfikować dodając np. chrzan, goździki, lukrecję czy liście porzeczki.
Kiszone warzywaCo potrzebujesz aby wykonać kiszone warzywa?
  • duży słoik  ok. 2 litry lub gliniankę
  •  warzywa, przyprawy
  • sól kamienną
  • wodę
  • drewnianą łyżkę
  • lnianą ścierkę
  •  mały talerzyk lub  wymyty / wyparzony kamień do uciśnięcia aby warzywa znajdowały się w zalewie
Podczas fermentacji cukier zawarty w warzywach i owocach jest używany do „karmienia bakterii”, warzywa i owoce kiszone zawierają zatem mniej cukrów.
Kiszonki - kapusta , ogórki, marchew , cukinia, papryka , rzodkiewka, czosnek , chrzan, jabłka , cytryny…. alternatyw jest wiele , kiszonki możesz wykorzystać do surówek, na kanapki, do koktajli, lub jako najprostszą przekąskę. 
Jeśli robisz kiszonki uważaj na ilość soli, którą dodajesz. Zwiększona ilość soli w diecie może powodować np. zaburzenia ciśnienia krwi. Pamiętaj to nie sól “kisi” tylko bakterie kwasu mlekowego, sól pełni rolę bardziej konserwującą - smakową.