Chleb na zakwasie z suszonymi śliwkamiChleb pełnoziarnisty na zakwasie, jest bardziej przyjazny naszemu układowi trawiennemu niż zwykłe pieczywo na drożdżach wypiekane z lekkich mąk praktycznie pozbawionych błonnika. Zrobiony z mąk pełnoziarnistych będzie bardziej sycący. Z ciasta na zakwasie można również wypiekać bagietki i bułki.
Koktajl Eliksir młodościDlaczego eliksir młodości? Bo w składzie znajduje się zielone liściaste warzywo jarmuż. Jest to jedno z najzdrowszych warzyw, po brzegi upakowane składnikami odżywczymi.
Chrupiąca ciecierzyca z piekarnikaTaka przekąska to dobre źródło nierozpuszczalnego błonnika i dzięki przyprawom również korzystnych dla naszego organizmu fitozwiązków.
Pieczony kalafior w curryPieczony kalafior w curry to świetna alternatywa dla klasycznego gotowanego kalafiora w tartej bułce. Z dodatkową porcją składników odżywczych. Warzywa nie muszą być nudne. Skorzystaj z szerokiego wachlarza przypraw. Z kalafiora za każdym razem można wydobyć ciekawy, nowy smak. Eksperymentuj, sprawdź jaka mieszanka przypraw przypadnie Ci do gustu najbardziej. Nasza propozycja poniżej :)
Sok z buraka i imbiruCzerwone buraki świetnie komponują się w przeróżnych kompozycjach warzywnych soków. Oprócz tego, że mają piękny kolor i ciekawy smak, są bardzo pożywne i zawierają niezbędne witaminy, minerały i związki roślinne, z których wiele ma właściwości lecznicze.
Zapiekane bataty z czosnkiemZapiekane bataty z czosnkiem to świetny pomysł na warzywną przekąskę. Słodki smak batatów i wyrazisty smak czosnku idealnie się uzupełniają.
Surowa zupa jarzynowaSurowa zupa jarzynowa jest szczególnie polecana w trakcie postu. Pomijając proces gotowania, potrawa zachowuje więcej enzymów i witamin, jest też bogatym źródłem błonnika pokarmowego.