Kiełki lucerny (alfa alfa)Jeśli jesteś początkującym kiełkarzem, kiełki luerny są dla iebie. Polecam  swoją przygodę zacząć właśnie od nich - hodowla potrwa od 3 do 5 dni.  Wykorzystasz je zarówno do każdego dania w poście, jak i w trakcie codziennej diety. Są niskokalorycznym, a jednoześnie bogatym w błonnik pokarmem o niezliczonej ilości bioaktywnych substancji odżywczych. To świetna przekąska, dodatek do surówek, koktajli zy zup.  Pamiętaj!
Zawsze kupuj nasiona przeznaczone do kiełkowania lub te, które są przeznaczone do spożycia.
zęsto używam nasion, które można też wykorzystać np. do wyciskania oleju lub wypieku chleba. Może mniej ich kiełkuję, ale mam pewność, że są dobrej jakości.
kiełki rzeżuchKiełki rzeżuchy potoczna nazwa, za którą kryje się pieprzyca siewna, jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Wyróżnia ją zawartość wielu bioaktywnych składników, witamin i minerałów, będzie stanowił doskonałe uzupełnienie dań w czasie postu i zdrowego odżywiania. Rzeżucha to proste i tanie kiełki, świetne dla początkujących piłkarzy, zawsze wyrosną! Cena rzeżuchy nie odstrasza — to miedzy 1,30 do 5 za ekologiczną paczkę nawet w Norwegi.
Duszona młoda kapustaKiedy na warzywnym targu udaje się kupić świeżą kapustę, można to powiedzieć głośno - wiosna w pełni! Duszona młoda kapusta to proste, a jednocześnie wartościowe danie - warzywo to zawiera tyle witaminy C, co cytryna (30 - 36 mg w 100 g), a ponadto jest świetnym źródłem błonnika. Pamiętajmy! Nie wyrzucajmy głąba! To tak samo bogata w wartości odżywcze część rośliny, a ze szczyptą soli jest równie smaczną przekąską.
Domowy jogurt kokosowyJogurt kokosowy to świetna propozycja na przygotowanie do postu w celu zastąpienia nabiału, wyjście czy po prostu zdrowe odżywianie. Robienie jogurtu, podobnie jak pieczenie chleba, jest procesem, który wymaga Twojej cierpliwości i współpracy z naturą. Mam wrażenie, że im bardziej dbam o atmosferę w kuchni i więcej czasu poświęcam, tym wspanialszy smak uzyskuję. Robiąc samodzielnie jogurt kokosowy, otrzymujesz całkowicie czysty produkt. Masz kontrolę nad każdym etapem produkcji i składnikami. Możesz być pewien, że uzyskujesz jogurt z bogatą różnorodnością bakterii kwasu mlekowego używając różnych typów kultur starterowych. Ma to ogromne znaczenie - różnorodność szczepów bakterii, szczególnie w jelitach, jest nieoceniona dla naszego zdrowia. To dlatego codziennie jem sfermentowane potrawy i napoje w wielu formach (jogurt, kefir, kapusta kiszona, zakwas z buraka, ogórki kiszone, kombucha itp.)