Rabarbarowy kompot z jabłkiem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dodaj tu swój tekst nagłówka
Poziom trudności
30 min
Czas przygotowania
Przepis video

Rabarbar to niskokaloryczne warzywo o kwaskowatych łodygach, charakteryzujące się niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość błonnika pokarmowego, którego wpływ na układ trawienny człowieka jest nieoceniony. Bogaty jest także w witaminę K. Jego młode, cienkie łodygi zawierają mniej kwasu szczawiowego niż grube, ciemnoczerwone łodygi dorosłe. Warto dodać, że rabarbar dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnym pojemniku – nawet do 10 tygodni w temperaturze ok. 0- 2 °C.

Przygotowanie:

Przygotowane składniki umyj, pokrój, włóż do rondla i gotuj ze szklanką wody na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj