Napar z rumianku

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dodaj tu swój tekst nagłówka
Poziom trudności
10 min
Czas przygotowania
Przepis video

Napar z rumianku to doskonały zamiennik gorących napojów na bazie czarnej herbaty podczas postu. Zawiera on ok. 120 substancji chemicznych o potencjalnych skutkach farmakologicznych. Nic więc dziwnego, że nadaje mu się lecznicze właściwości odnośnie wielu różnych dolegliwości. Zaleca się zbierać go samodzielnie i suszyć na słońcu – latem ziele to bez trudu znaleźć można na łąkach i polach lub we własnym ogrodzie.

Wśród różnorodności jego odmian, dwie są najbardziej polecane w ziołolecznictwie – rumianek rzymski i rumianek pospolity. Ich nasiona kupić można w sklepach z ziołami do wysiewu.

Zbiory:

Zebrane kwiatostany dokładnie opłucz, delikatnie odciśnij i pozostaw do wyschnięcia na lnianej ścierce lub papierze wchłaniającym wodę. Proces suszenia potrwa kilka dni, po tym czasie rumianek gotowy jest do przechowywania. Najlepiej robić to w papierowym lub szklanym opakowaniu w przewiewnym miejscu pozbawionym wilgoci.

Ziele to zaleca się przechowywać ok. jeden rok – po tym czasie zmienia kolor, olejki eteryczne ulatniają się, a zawartość substancji biologicznie czynnych zmniejsza się.

Przygotowanie:

Dwie stołowe łyżki suszu zalej ok. 0,7 litra zagotowanej wody. Przykryj szklanym spodkiem i pozostaw do momentu, aż susz opadnie na dno naczynia. Gdy napar osiągnie temperaturę pokojową, warto wzbogacić jego smak sokiem z cytryny lub plasterkiem imbiru.

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj