Koktajl z pokrzywy

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dodaj tu swój tekst nagłówka
Poziom trudności
30 min
Czas przygotowania
Przepis video

Pokrzywa jest szczególnie bogatą w witaminę C (zawiera 142 mg witaminy C / 100 g surowej masy pokrzywy) K, B2 i B5, glikozydy, olejki eteryczne, taniny, białko, wapń, żelazo, skrobię i kwas foliowy. Roślinę tę najczęściej spożywa się w postaci zupy, herbaty lub przyjmuje się ją jako suplement diety. Działa ona moczopędnie, oczyszczająco i odtruwająco – jest szeroko stosowana jako środek oczyszczający krew, hemostatyczny, zwiększający dopływ krwi do skóry oraz poprawiający kondycję włosów.

Pokrzywa jest wyjątkowo wdzięczną rośliną – nie wymaga od nas nadmiernej uwagi ani zapewnienia jej szczególnych warunków do wzrostu. Młode listki zebrane wczesną wiosną doskonale nadają się do suszenia, świetnie przechowuje się je w suchym miejscu, najlepiej w papierowym worku.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umyj (pamiętaj o dobrym płukaniu  z użyciem sody, soli lub octu jabłkowego), włóż do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj