Koktajl z jarmużu i owoców leśnych

Składniki:

• garść jarmużu
• garstka malin
• kilka borówek
• pół szklanki wody
Poziom trudności
10 min
Czas przygotowania
Przepis video

Jarmuż jest bogatym źródłem witamin A, C oraz witamin z grupy K. Zawiera takie karotenoidy jak beta-karoten, luteinę czy zeaksantynę -przeciwutleniacze, które odpowiadają za ochronę przed szkodliwym wpływem procesów oksydacyjnych na nasz organizm. Jarmuż ma najwyższą zawartość antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym chronią nas przed rakiem i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Bogaty jest także w glukozynolany – kolejne związki chroniące przed nowotworami. Warto również wiedzieć, że jest rośliną odporną na warunki klimatyczne.

Przygotowanie:

Wszystkie stałe składniki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Umieść je następnie w kielichu blendera, dolej pół szklanki wody i zblenduj na jednolitą masę. Zdrowy i naprawdę smaczny koktajl gotowy!

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj