Składniki:

  • papryka czerwona
  • połowa cukinii
  • 5 różyczek kalafiora
  • kilka rzodkiewek
  • marchewka
  • duży plaster selera
  • główka czosnku
Poziom trudności
30min
Czas przygotowania
Przepis video

Co potrzebujesz aby wykonać kiszone warzywa?   

  • duży słoik  ok. 2 litry lub gliniankę
  •  warzywa, przyprawy
  • sól kamienną
  • wodę
  • drewnianą łyżkę
  • lnianą ścierkę
  •  mały talerzyk lub  wymyty / wyparzony kamień do uciśnięcia aby warzywa znajdowały się w zalewie
warzywa gotowe do kiszenia

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyj i pokrój w plastry, ułóż w słoiku lub kamionce, zalej zalewą przygotowaną z przypraw i soli.

Dopilnuj, aby warzywa były zalane zalewą, użyj małego talerzyka, lub kamyka, który pomoże utrzymać je pod zalewą. Warzywa znajdujące się na powierzchni ulegają procesowi gnicia, szybkiego pojawienia się pleśni.

Kiszonkę przykryj lniana ściereczką, odstaw na kilka dni  w przewiewne  miejsce. 

Solanka :  przyprawy ziele angielskie, kwiat kopru, listek laurowy, łyżka soli na 1 litr wody  – z tych składników przygotuj zalewę solną. 

Gotowe kiszone warzywa, wstaw do lodówki, w ten sposób  proces fermentacji będzie zatrzymany,  z kiszonek możesz korzystać nawet  przez kilka tygodni lub miesięcy.

Podczas fermentacji cukier zawarty w warzywach i owocach jest używany do „karmienia bakterii”, warzywa i owoce kiszone zawierają zatem mniej cukrów.

Kiszonki – kapusta , ogórki, marchew , cukinia, papryka , rzodkiewka, czosnek , chrzan, jabłka , cytryny…. alternatyw jest wiele , kiszonki możesz wykorzystać do surówek, na kanapki, do koktajli, lub jako najprostszą przekąskę. 

Jeśli robisz kiszonki uważaj na ilość soli, którą dodajesz. Zwiększona ilość soli w diecie może powodować np. zaburzenia ciśnienia krwi. Pamiętaj to nie sól “kisi” tylko bakterie kwasu mlekowego, sól pełni rolę bardziej konserwującą – smakową. 

Aby proces fermentacji przyspieszyć, możesz użyć szczepu bakteria polecam preparat.

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj