Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dodaj tu swój tekst nagłówka
Poziom trudności
5 - 6 dni
Czas przygotowania
Przepis video

Wykonanie:

Nasiona rzeżuchy prószymy po powierzchni naczynia wyłożonego wilgotnym wkładem.

Odstawiamy naczynie w ciepłe i słoneczne miejsce. Pamiętaj o codziennym ich zraszaniu. Po dwóch-trzech dobach nasiona powinny wykiełkować a około 7-10 dnia rzeżucha jest gotowa do jedzenia, ważne, aby nie dopuszczać jej do przekwitania, wtedy ma bardzo gorzki smak. Odcinaj ją nożyczkami, warto przepłukać przed spożyciem, kiełkujące nasiona,aby zapobiegać zjadaniu przez szkodniki produkują pewien rodzaj filmu ochronnego , przepłukane smakują znacznie lepiej, często znika z nich gorzki posmak.

Ciekawostka:

Kiełki rzeżuchy potoczna nazwa, za którą kryje się pieprzyca siewna, jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Wyróżnia ją zawartość wielu bioaktywnych składników, witamin i minerałów, będzie stanowił doskonałe uzupełnienie dań w czasie postu i zdrowego odżywiania.

Rzeżucha to proste i tanie kiełki, świetne dla początkujących piłkarzy, zawsze wyrosną! Cena rzeżuchy nie odstrasza — to miedzy 1,30 do 5 za ekologiczną paczkę nawet w Norwegi.

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj