Kiełki lucerny (alfa alfa)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dodaj tu swój tekst nagłówka
Poziom trudności
3-5 dni
Czas przygotowania
Przepis video

Jeśli jesteś początkującym kiełkarzem, kiełki luerny są dla iebie. Polecam  swoją przygodę zacząć właśnie od nich – hodowla potrwa od 3 do 5 dni.  Wykorzystasz je zarówno do każdego dania w poście, jak i w trakcie codziennej diety. Są niskokalorycznym, a jednoześnie bogatym w błonnik pokarmem o niezliczonej ilości bioaktywnych substancji odżywczych. To świetna przekąska, dodatek do surówek, koktajli zy zup. 

Pamiętaj!

Zawsze kupuj nasiona przeznaczone do kiełkowania lub te, które są przeznaczone do spożycia.
zęsto używam nasion, które można też wykorzystać np. do wyciskania oleju lub wypieku chleba. Może mniej ich kiełkuję, ale mam pewność, że są dobrej jakości.

Przygotowanie:

Suche nasiona wsyp do słoików – ok. 2 łyżek nasion na półlitrowy słoik. Zalej je wodą i mocz ok. 3-10 godzin (w zależności od rodzaju i wielkości ziaren np. ziarna buraka czerwonego trzeba namaza dłuższy czas, nawet do 12 godzin, a w naczyniu do kiełkowania powinno być ich mniej).

Po upływie tego zasu, wodę z namazania wylej i tak przygotowane nasiona pozostaw w słoiku przykrytym gazą i zabezpiecz sznurkiem lub gumką recepturką.

Nasiona systematycznie płucz kilka razy dziennie – staraj się obracać słoik z nasionami tak, aby poprzyklejały się one do ścianek słoika. Nazynie postaw w zacienionym, chłodniejszym miejscu, kiełki powinny być gotowe już po ok. 3 dniach.

 


Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj