Duszona młoda kapusta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dodaj tu swój tekst nagłówka
Poziom trudności
20 min
Czas przygotowania
Przepis video

Kiedy na warzywnym targu udaje się kupić świeżą kapustę, można to powiedzieć głośno – wiosna w pełni! Duszona młoda kapusta to proste, a jednocześnie wartościowe danie – warzywo to zawiera tyle witaminy C, co cytryna (30 – 36 mg w 100 g), a ponadto jest świetnym źródłem błonnika.

Pamiętajmy! Nie wyrzucajmy głąba! To tak samo bogata w wartości odżywcze część rośliny, a ze szczyptą soli jest równie smaczną przekąską.

Przygotowanie:

Umyte warzywa pokrój, a następnie podduś w połowie szklanki wody i przyprawach przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu, zestaw z ognia i przykryj przykrywką – pozostaw do wystygnięcia.

Tu znajdziesz inspirację na postne dania.

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj