Burgery warzywne

  • średnia marchewka,
  • połowa czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • plaster selera,
  • garść kiszonej kapusty,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz, sól, kurkuma – ulubione przyprawy,
Poziom trudności
ok. 10 minut i pieczenia ok. 40 minut
Czas przygotowania
Przepis video

 przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy w mniejsze części blendujemy na niskich obrotach i mieszamy z przyprawami. Możemy również wykorzystać tarkę z drobnymi oczkami i produkty zetrzeć na niej. Następnie formujemy okrągłe plastry ok. 1 cm grubości i układamy je na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 30- 40 minut w temperaturze 180 stopni, kiedy burgery zarumieniła się delikatnie obracamy je na drugą stronę.

porady:

Do formowania burgerów świetnie nadają się metalowa foremka w kształcie koła.

Świetnie smakują jako pojedyncze dane podczas diety dr Dąbrowskiej szczególnie etapu postu. Można je wykorzystać do tradycyjnych burgerów, świetnie zastępują wkład mięsny.

Zobacz podobne przepisy

Search
Szukaj