Wykonie
Kambucha to prosty w wykonaniu napój herbacino- cukrowy fermentowany z udziałem SCOBY – herbacianego grzybka. Takie probiotyki (fermentowanie jest hodowlą tego rodzaju bakterii,) przygotujesz sam w domu. Niech nie odstrasza Ciebie słowo cukrowa, bo SCOBY to robotna bakterio-grzyby, które wyjątkowo lubią cukier i przejadają produkując probiotyk.
Przygotowanie kambuchy nie wymaga sterylnych warunków, dokładnie umyj i przygotuj narzędzia, które używasz do wykonania, i odpowiednio zabezpiecz słoik przed muszkami owocówkami, bo bardzo lubują ten napój. Jak przy każdej kiszonce używaj drewnianych przyborów do mieszania, słoików, gazy – kambucha zwiera kwasy, które mogą wchodzić w relację z plastikiem czy metalem.
W szklanym naczyniu zaparzamy dowolny rodzaj czarnej herbaty – na 1,5 litr gotowanej wody używam 3 saszetki herbaty, w zaparzonej jeszcze gorącej herbacie rozruszamy cukier, schładzamy do temperatury pokojowej , dodajemy SCOBY – starter i po ok 7 do 21 dni otrzymujemy pełno-wartościowościowy napój.
Moje przygody z robieniem kambuchy trwają od 4 lat. Dzieciaki nazywają to kolą, również korzystają z dobroci tego napoju.