Post to więcej niż dieta. Od czego zacząć?

Artykuł ukazał się na deon.pl

Dieta to wędrówka w głąb siebie: wyciszając organizm, wyciszajmy też siebie samych, poświęćmy ten czas na zbliżenie się do samych siebie, do tych spraw, które były w nas zagłuszane przez pośpiech, stres, nadmiar. Podstawą zmiany jest działanie zgodne z naturą człowieka: aby uzyskać trwałe efekty, musimy podejść do tematu całościowo, poddając zmianie tak ciało, jak i duszę i ducha.

Istota postu

Podstawą naszego postu będzie głodówka lecznicza, czyli odcięcie lub ograniczenie ilości dostarczanego pokarmu (cukru, białka, tłuszczu) w celu zmuszenia organizmu do odżywiania wewnętrznego, zwanego endogennym.

Oczywiście, każda osoba powinna zbadać i określić możliwości swojego organizmu. Dieta jest procesem indywidualnym; podejmowana jest z różnego powodu, wymaga dużej samodyscypliny, motywacji i wiary. Dr Dąbrowska podkreśla, że nasze nastawienie, stosunek do samych siebie, do innych ludzi, do otaczającej nas rzeczywistości oraz do samej kuracji warzywno-owocowej jest istotą powodzenia wprowadzanych zmian.

Podstawą zmiany jest działanie zgodne z naturą człowieka: aby zatem uzyskać trwałe efekty, musimy podejść do tematu holistycznie, poddając zmianie tak ciało, jak i duszę i ducha. Istotą tej zmiany jest upraszczanie: dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej jest bardzo prosta! Nie należy bowiem poprawiać natury, np. poprzez rafinowanie żywności, przetwarzanie jej w wysokiej temperaturze, zabezpieczanie środkami chemicznymi – to wszystko prowadzi do zaburzenia równowagi pomiędzy człowiekiem a naturą.

Dieta dr Dąbrowskiej to zatem także wędrówka w głąb siebie: wyciszając organizm, wyciszajmy też siebie samych, poświęćmy ten czas na zbliżenie się do samych siebie, do tych spraw, które były w nas zagłuszane przez pośpiech, stres, nadmiar.

Zasady stosowania diety

W trakcie postu nie przekraczamy 800 kcal dziennie (400-600 kcal to uśredniona wartość kaloryczna). Nie spożywamy glutenu, mleka, zbóż, jajek.

Lista zakupów na pierwsze dni diety dla jednej osoby:

  • brokuł
  • 1 kg brukselki
  • 2 kg buraków na zakwas
  • 4 cebule
  • mała cukinia
  • 2 cytryny
  • 2 główki czosnku
  • granat
  • 2 grejpfruty
  • 4 jabłka
  • jarmuż
  • kalafior
  • kalarepa
  • mała kapusta
  • czerwona
  • kapusta kiszona (lub biała do kiszenia)
  • kapusta pekińska
  • kapusta włoska
  • kiełki (lub nasiona
  • na kiełki)
  • kiwi
  • koperek
  • 6 marchewek
  • ocet jabłkowy
  • kilka ogórków gruntowych
  • ogórki kiszone (lub ogórki gruntowe do kiszenia)
  • 2 papryki
  • natka pietruszki
  • 3 średnie pomidory K por
  • ulubione przyprawy
  • pęczek rzodkiewki
  • seler
  • seler naciowy
  • sól kłodawska lub
  • himalajska
  • ulubione zioła

Uwaga!

Post, w przypadku osób, które przyjmują leki, powinien być prowadzony pod kontrolą medyczną w ośrodku bądź przy ścisłej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ przyjmowanie leków w trakcie postu lub ich odstawianie może powodować niepożądane konsekwencje.

Cukrzyca typu 1 lub 2, która wiąże się z przyjmowaniem insuliny, wymaga warunków szpitalnych i przeprowadzenia postu pod kontrolą lekarza.

Warto przed postem wykonać podstawowe badania nietolerancji pokarmowej. Podstawowa diagnostyka pozwala nam na bezpieczne przygotowanie się do przejścia postu.


POSTU nie powinny podejmować :

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • małe dzieci i dziewczęta w okresie dojrzewania,
  • osoby w trakcie terapii sterydami lub cytostatykami,
  • osoby mające lęk przed dietą lub podejmujące post pod wpływem innych,
  • osoby z krańcową niewydolnością narządów wewnętrznych i w zaawansowanym stadium chorób nowotworowych,
  • autoagresywną niedoczynnością nadnerczy (choroba Addisona),
  • osoby w stanach związanych ze wzmożonym metabolizmem (jak nadczynność tarczycy),
  • osoby z czynną gruźlicą,
  • osoby po transplantacjach narządów (nerek, wątroby, serca, itp.).


Czego należy się NIE BAĆ:

kryzys ozdrowieńczy podczas postu

Objawy “kryzysów ozdrowieńczych” mogą występować na początku diety i są bardzo indywidualne, ustępują samodzielnie i nie wymagają pomocy lekarskiej. Są one wynikiem nadmiernej detoksykacji organizmu i włączających się procesów oczyszczania się z nich.

U pacjentów cierpiących na choroby gastryczne na początku diety może wystąpić biegunka, która jest wyrazem złuszczania starego, zwyrodniałego nabłonka jelit wraz z równoczesną regeneracją zdrowego nabłonka. Czas naprawy wynosi zaledwie 36 godzin.   Od tego momentu pacjenci zwykle mogą już jeść surowe warzywa i owoce bez żadnych dolegliwości.

W przypadku utajonych ognisk bakterii w czasie diety mogą nasilić się objawy zapalne: dreszcze, gorączka, ból, obrzęk, zaczerwienienie, wzrost OB, przeciwciał, białka zapalne itp. Objawy te po kilku dniach samoistnie ustępują i są korzystne – świadczą o większej aktywności układu immunologicznego w rozpoznawaniu i niszczeniu bakterii.

Po kryzysach obserwuje się najczęściej stopniową poprawę samopoczucia i ustępowanie chorób.

Podczas diety zaleca się suplementację witaminą D3 oraz magnezem z witaminą B6. – temat suplementacji został szeroko opisany w książce dr Ewy Dąbrowskiej “Dieta dr Ewy Dąbrowskiej® – Fenomen samouzdrawiającego się organizmu. Jak działa post warzywno-owocowy “. wydanej w październiku 2019 roku.

Książki do diety dr Ewy Dąbrowskiej kupisz w internetowej księgarni WAM.