Życiem rządzi natura, nie przypadek
Natura wcale nie musi stawać w konflikcie z wiedzą i naukowymi doświadczeniami. Musimy uczyć się ją łączyć i wykorzystywać w sposób najbardziej dla nas optymalny.
Bóg stawia na naszej drodze odpowiednich ludzi w odpowiednim czasie. Musimy wykorzystać czas dany nam z drugim człowiekiem, być wdzięczni i pokorni. Swoją postawą nieść zrozumienie. Umieć zrobić krok w tył, przeprosić i iść dalej. Życie nie jest ringiem bokserskim, ani maratonem, doceniajmy ludzi, którzy są obok.

Kim jestem
Z zawodu – terapeuta zajęciowy. 20 lat pracy w zawodzie terapeuty środowiskowego z osobami niepełnosprawnymi, starszymi oraz dziećmi w Polsce i Norwegii utwierdziło mnie w przekonaniu, że pacjenta należy zawsze traktować jako całość. Rozwiązania zaś muszą być proste i praktyczne, wtedy będą stosowane z entuzjazmem.
Z zamiłowania – szef kuchni. Gotowanie to moja pasja, a podstawy dobrego smaku w kuchni okraszonego naturalnymi składnikami z własnego ogrodu, łąki i lasu przekazały mi babcie i mama. Wychowałam się na wsi, w wielopokoleniowej, tradycyjnej rodzinie, gdzie wiele przepisów przekazywało się z pokolenia na pokolenie. Jako mała dziewczynka pomagałam babciom i mamie piec chleb, przygotować biały ser, zupę z serwatki, miałam okazję zjeść pomidora z cukrem, przygotowywać weki, dbać o ogród w każdej porze roku, zbierać dary sadu, łąki i lasu. Nauczyłam się szanować naturę i respektować jej prawa.
Przeziębienia w moim domu leczyło się miodem i ziołami, które były zbierane latem. Dziadek posiadał nalewki na każdy rodzaj dolegliwości, w wielkich, szklanych butlach trzymany był ocet jabłkowy na zimę, a w drewnianej beczce kapusta, która przygotowywana była przez cały dzień późną jesienią. Dziś ten czas wspominam z sentymentem, życie na wsi się zmieniło, wspomnienia trudno przepisać z zeszytu z przepisami, ale w opowieściach przekazuje to moim dzieciom i czytelnikom – między wierszami moich książek.
Prywatnie jestem szczęśliwą żoną i mamą dwójki aktywnych, wspaniałych synów, których nakarmienie jest nie lada wyzwaniem. To ci mężczyźni dają mi codziennie motywację do dalszego rozwijania się i pracy nad kolejnymi projektami. Lubię czytać i śledzić nowości dotyczące postów leczniczych, kuchni roślinnej, żywienia jako metody profilaktyki i leczenia. Zwiedzanie zakątków Skandynawii jest moją wielką pasją, a od 20 lat mieszkam w Norwegii. Swój wolny czas dzielę między wyjazdy w urokliwe miejsca w Norwegii, Danii, Szwecji, choć moje serce na stałe mieszka na Podlasiu i Kaszubach, to tam czuje, że żyje. Kuchnie i styl życia Skandynawów, są moim źródłem inspiracji.
Od Autorki
Odejście od natury i porzucenie jej prawa do współpracy między duszą i ciałem zrewanżowało się zmęczeniem, brakiem energii, dodatkowymi kilogramami, a uporanie się z tymi problemami nie jest wcale tak łatwe. Szukanie rozwiązań na walkę z nadwagą to jedna z moich motywacji do pracy nad rolą żywienia we współczesnym życiu.
Uwielbiam rośliny i pielęgnowanie ich. Wiele ziół i niektóre warzywa uprawiam w swoim ogrodzie zamiast roślin ozdobnych. Eksperymentowanie w kuchni to moje hobby, od niedawna staram się też fotografować swoje przepisy. Zapisywanie w obrazie tego, co robię, jest sposobem relaksu i metodą na wypoczynek.
Od 2006 zdobywam wiedzę na kursach, w projektach, na studiach w szkołach oferujących zarówno tradycyjną, jak i najnowszą wiedzę na temat m.in. przyczyn i środków zaradczych wobec chorób cywilizacyjnych oraz metod naturalnej, zindywidualizowanej suplementacji, podstaw żywienia konkretnych grup wiekowych w tradycyjnym żywieniu, jak również żywieniu opartemu na roślinności.
Zdobyta wiedza pozwala mi układać przepisy i plany posiłków złożonych ze składników o najwyższych wartościach odżywczych, skomponowane tak, aby nie traciły swoich właściwości, a także by karmiły duszę i ciało.
Moja mentorka, a prywatnie teściowa, doktor Ewa Dąbrowska, przez wiele lat motywowała mnie, by podążać drogą pracy z pacjentami, dla których żywienie staje się drogą po zdrowie, a zmiana stylu życia drogą do harmonii i balansu z naturą.
Czytelnicy polubili moje książki,które okazały się bestsellerami, być może za sprawą prostego i przystępnego języka, którym się posługuję, prostych rozwiązań, w których dzielę się swoim doświadczeniem i wiedzą. Nie każdy musi być specjalistą w dziedzinie żywienia, aby dokonać dobrych wyborów żywieniowych.
Za namową dr Ewy Dąbrowskiej jesienią 2016 roku wydałam książkę z przepisami na etap postu.
“Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej”
Dająca praktyczne przełożenie etapu postu dr Ewy Dąbrowskiej, oparta na jej wiedzy i doświadczeniach, książka zyskała miano bestsellera na rynku wydawniczym w Polsce.
W roku 2016 powstała też idea projektu “Podiecie”.
O zaletach diety dr Dąbrowskiej miałam okazję opowiedzieć w programach wielu stacji radiowych i telewizyjnych w Polsce i za granicą, a przepisy są publikowane w artykułach m.in.:
Powróćmy razem do natury.
Zacznijmy od przemyślanych i zdrowych przepisów opartych na naturze
– to one definiują każdą koncepcję dietetyczną.
Pozdrawiam Beata A. Dąbrowska
Cel strony
Na stronie znajdziesz wiele praktycznych przepisów i inspiracji, które mają na celu praktyczne uzupełnienie stylu życia opartego na 4-etapowej koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej.

Natura wcale nie musi stawać w konflikcie z wiedzą i naukowymi doświadczeniami. Musimy uczyć się ją łączyć i wykorzystywać w sposób najbardziej dla nas optymalny. Bóg stawia na naszej drodze odpowiednich ludzi w odpowiednim czasie. Musimy wykorzystać czas dany nam z drugim człowiekiem, być wdzięczni i pokorni. Swoją postawą nieść zrozumienie. Umieć zrobić krok w tył, przeprosić i iść dalej.
Mam nadzieję, że stronę z przepisami polubicie podobnie jak książki.
Na blogu przeczytasz o ciekawostkach z zakresu medycyny naturalnej, roślinach i ich przydatności w kuchni roślinnej, komponowaniu posiłków, aktywności fizycznej, duchowości, czy historiach ludzi, którzy wybrali styl życia opartego na naturze.
Znajdziesz tu również aktualne projekty, nad którymi pracuję i pracowałam.
Bardzo lubię pracę przy kolejnych projektach kulinarnych , ich planowanie, i realizacja daje mi energię i radość. Moje projekty staram się opracowywać prosto i ciekawie, więc możecie liczyć na łatwe i ciekawe dania: w formie przepisów dla ciała i w formie artykułów dla poszerzenia swojej wiedzy i harmonii duszy.
Polecam Wam też serdecznie wydaną w grudniu 2019 aplikację, nad którą aktywnie pracuję od czerwca 2019 wspólnie ze specjalistami z firmy Dietlabs i Instytutem. Każdego dnia staram się też wspierać członków grupy FB
Przepisy i ciekawostki znajdziesz na Instagramie @drewadabrowska (oficjalny profil), @dabrowskaprzepisy (roślinne przepisy), @drdabrowska (aplikacja)
Jeśli jesteś zainteresowany współtworzeniem warsztatów kulinarnych opartych na kuchni roślinnej autoryzowanej przez dr Ewę Dąbrowską, zapraszam serdecznie do kontaktu: dabrowskaprzepisy@gmail.com