Zero waste? Pewnie nie raz słyszałeś to określenie, ale co ono tak naprawdę oznacza w praktyce? Zrównoważony rozwój najlepiej rozpocząć w swoim domu, a kuchnia jest jednym z głównych obszarów, na których warto skupić swoją uwagę. Najprościej mówiąc, jest to przejście na nietoksyczną i przyjazną dla środowiska kuchnię. Będzie to krok nie tylko korzystny dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także dołożysz swoją cegiełkę w kierunku zdrowszej planety. Zazwyczaj na dłuższą metę będzie to korzystne także dla Twojego portfela. Kuchnia ma duży potencjał, aby stać się miejscem w Twoim życiu, które ma wpływ na środowisko.
Działanie na rzecz kuchni zero waste to nie tylko zamiana plastikowych toreb na te wielokrotnego użytku lub porzucenie nawyku picia butelkowanej wody. Jest o wiele więcej sposobów, dzięki którym możemy ograniczyć ilość odpadów – zarówno nieorganicznych, jak i organicznych – poprzez zaledwie kilka zmian w naszej codziennej rutynie. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów, które pomogą Ci zbudować kuchnię z ograniczoną ilością odpadów.
Kuchnia zero waste rozpoczyna się podczas zakupów
- Postaraj się w miarę możliwości kupować produkty spożywcze luzem. Może masz dostęp w pobliżu do targu, sklepu, gdzie będziesz mógł suche produkty (orzechy, nasiona itp.) kupić i umieścić we własnych opakowaniach wielokrotnego użytku. Warto zwrócić uwagę, że towary luzem są na ogół tańsze.
- Ten sam zabieg zastosuj do owoców i warzyw. Warzywa i owoce w supermarketach pakowane są w ogromne ilości plastiku, co stanowi znaczący problem.
- W przypadku produktów spożywczych, których nie można kupić luzem, wybierz te pakowane w materiały, takie jak papier czy szkło. Papier można kompostować, a szkło można przetwarzać w nieskończoność, w przeciwieństwie do plastiku.
- Wybieraj produkty wegańskie i wegetariańskie. Jeśli chodzi o zrównoważony rozwój, nie chodzi tylko o to, jak kupujesz, ale o to, co kupujesz. Hodowla zwierząt jest jednym z głównych czynników wpływających na zmiany klimatyczne, więc aby pomóc naszej planecie, wybieraj żywność wegańską lub przynajmniej wegetariańską. Jeśli kupujesz mięso, spróbuj pozyskać je z ekologicznych źródeł.

Dlaczego warto powiedzieć NIE plastikowi?
⚠️ Konwencjonalne tworzywa sztuczne zawierają wiele dodatków takich jak: stabilizatory, wypełniacze, plastyfikatory, środki zmniejszające palność, a nawet środki przeciwdrobnoustrojowe.
⚠️ Produkty z tworzyw sztucznych na bazie ropy naftowej nie ulegają biodegradacji, co oznacza, że nie rozkładają się na substancje naturalne. Rozkładają się natomiast na fragmenty znane jako mikro- i nanoplastiki, które zanieczyszczają środowisko i zagrażają naturalnym ekosystemom i zdrowiu ludzi
Jakich plastików warto unikać?
❌ Tworzywa sztuczne jednorazowego użytku, czyli: słomki, butelki po napojach, kubki styropianowe i torby plastikowe- to najczęstsze, niezrównoważone i niewłaściwie utylizowane tworzywa sztuczne
❌ Tworzywa sztuczne z BPA (Bisfenol-A) to dodatek zmiękczający stosowany do wytwarzania polichlorku winylu (PVC), materiału używanego w wielu produktach z tworzyw sztucznych. BPA nie tylko gromadzi się w środowisku, ale także migruje z opakowań do żywności. Przy częstym narażeniu na tą substancję, może ona zwiększać ryzyko niepłodności, zespołu policystycznych jajników (PCOS) i innych zaburzeń metabolicznych.
❌ Plastikowe pojemniki na wynos- powszechnie stosowane jednorazowe pojemniki na wynos przyczyniają się do powstawania dużych ilości odpadów, które prowadzą do zanieczyszczenia środowiska.

♻️ szklana, wielorazowa butelka do wody, soków, koktajli
♻️ szklane pojemniki do posiłków na wynos i nie tylko
♻️ zwykłe słoiki- nie muszą służyć tylko do przetworów, możecie w nich zabrać na wynos sałatkę, deser czy koktajl
♻️ wielorazowe woreczki do zakupu warzyw i owoców
♻️ wielorazowe bawełniane torby na zakupy
♻️ woskowijki- cudowna alternatywa dla folii spożywczej
Kuchnia zero waste to także zapobieganie marnowaniu żywności
W Polsce marnujemy ok. 5 milionów ton jedzenia rocznie. Z czego, aż 60% pochodzi z gospodarstw domowych. Jedną z czynności, jaką możemy zrobić, aby temu zapobiec, jest odpowiednie przechowywanie nadmiaru żywności.
W jaki sposób?
🌿 pasteryzacja- jak wykonać ją w warunkach domowych, zapraszamy do naszego wpisu: DOMOWE WEKI. JAK PASTERYZOWAĆ W DOMU?
🌿 mrożenie- to bardzo dobry sposób na zachowanie świeżości produktów spożywczych, pozwala zachować większość witamin i cennych składników. Będzie jeszcze zdrowsze, jeśli skorzystasz ze specjalnych kompostowalnych woreczków pozbawionych mikroplastiku.
🌿 kiszenie- to także świetny (na dodatek jaki zdrowy) sposób na dłuższe przechowanie żywności. Jeśli interesuje Cię temat kiszenia, szeroko omawiamy go w e-booku: Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby.
🌿 korzystanie z resztek jedzenia- wiele z kuchennych odpadów niepotrzebnie ląduje w koszu, lub produkty nie są odpowiednio szybko przetworzone, aby mogły służyć nam dłużej. Poniżej polecamy kilka przepisów.
Za dużo jabłek w domu? Nie pozwól im się zepsuć – ususz je! SUSZONE JABŁKA
Jak wykorzystać warzywne pozostałości po zrobieniu soku w wyciskarce? Upiecz ciasteczka! CIASTECZKA Z RESZTEK Z WYCISKARKI
Został bulion i buraki z zakwasu? ZUPA KREM Z KISZONYCH BURAKÓW
Możliwości są nieskończone!