Kiełki- wartościowe mini-warzywa

Share on facebook
Kiełki ułożone w kształt serca. Kiełki leżą na materiale jutowym.

Kiełki – warto o nich pamiętać w trakcie postu, ale także w codziennej diecie.


W Azji, kiełki lub kiełkujące nasiona były wykorzystywane jako żywność przez tysiące lat, a w Europie są znane od XVI wieku.

Istnieje kilka rodzajów nasion, które można wykorzystać. Najbardziej polecane nasiona przez dr Dąbrowską to: rzodkwi, lucerny, brokułu, buraka, rzeżuchy, cebuli, rzepy, jarmużu, kapusty. Kiełki to nic innego jak rośliny na pierwszym etapie ich rozwoju. W tej fazie skupiają najwięcej wartościowych substancji, witamin, minerałów, enzymów, substancji wspomagających pracę układu immunologicznego.


Kiełki mają chrupką konsystencję i większość z nich, charakteryzuje się dość wyrazistym smakiem.


Kiełki zwykle jemy surowe, są doskonałym uzupełnieniem sałatek, kanapek warzywnych, zup, czy koktajli.


Kiełki składają się ze skoncentrowanych składników odżywczych z nasion i mają znacznie większą zawartość minerałów i witamin niż rośliny rozwinięte oraz zdecydowanie mniejszą kaloryczność.


Kiełki muszą być soczyste i świeże, wtedy mają największą wartość odżywczą. Nie powinny być wyblakłe lub zbyt rozbudowane. Najlepiej przechowywać je pojemnikach w lodówce, maksymalnie 4 dni w temperaturze maks. 8°C.


Bogactwo enzymów i składników odżywczych sprawi, że kiełki są łatwo przyswajalne nawet przez osoby mające problemy z układem trawiennym.


Kiełki łatwo wyhodować nawet samemu. Wystarczą chęci, nasiona dedykowane kiełkowaniu i zwykły słoik, kawałek gazy, lub specjalne pojemniki przeznaczone do kiełkowania*. Warto sprawdzić jakość wody, którą podlewamy kiełki, a bardzo przydatną radą w procesie kiełkowania jest przykrywanie naczynia np. plastikowym większym workiem, lub pojemnikiem, aby utrzymać wilgoć i temperaturę.
Kiełki, które sami hodujemy, są najbardziej wartościowe, nie tracą wartości, leżakując w sklepowych magazynach czy półkach, są świeże i zawsze gotowe do spożycia.

Więcej o domowym kiełkowaniu znajdziesz we wpisie poświęconym tej tematyce.

*kiełkownice

Znak zapytania z pytaniem: "Czy wiesz, że możesz zmienić ilość porcji dla każdego przepisu?