Jak dużo owoców i warzyw powinien jeść dorosły człowiek ?
Norweska Dyrekcja Zdrowia zaleca co najmniej pięć porcji 100 gramów owoców i warzyw każdego dnia. Jednak najnowsze zalecenia naukowców z NTNU i Imperial College London zwiększają tę porcję do 800 gramów dziennie.
– Im więcej owoców i warzyw zjadasz zmniejszasz ryzyko chorób serca, udaru, raka i przedwczesnej śmierci. Wynik potwierdza zalecenia dotyczące zwiększenia spożycia owoców i warzyw przez większość ludzi.
Grupa badawcza przejrzała 142 publikacje z 95 różnych badań populacyjnych z udziałem ponad miliona uczestników, w których wynika, że zwiększenie warzyw i owoców w diecie dorosłego człowieka do 800 gramów zmniejsza znacząco ryzyko chorób sercowych, nowotworowych i przedwczesnej śmierci. Obecnie w Norwegii bardzo promuje się model talerza w którym warzywa i owoce stanowią połowę porcji w danym posiłku.
Czy warzywa z plantacji ekologicznych mogą być zakażone pasożytami i bakteriami ?
Tak, mogą naukowcy z Instytutu Kolorado na powierzchni różnych warzyw i owoców, znaleźli aż 26 gatunków mikrobów: bakterii i pasożytów. Mimo że w większości były one nieszkodliwe, to znaleziono także te, które mogą wywołać bardzo poważne choroby. Wśród nich były pałeczki bakterii z rodzaju Listeria, E. coli oraz salmonella. Na warzywach i owocach, bez względu na ich pochodzenie, można znaleźć również pasożyty, takie jak bąblowiec (tasiemiec), czy glista ludzka.
Jest prosty sposób na ich usunięcie-poczytaj o nim na blogu.
Czy kiszonki wpływają na ciśnienie krwi? Czy osoby z wysokim ciśnieniem powinny ich unikać ?
Kiszonki zazwyczaj mogą zawierać dużo sol, szczególnie te produkowane na masową skalę, gdzie sól jest czynnikiem konserwującym. Dlatego są podawane na listach produktów do wykluczenia z diety osób, którzy mają podwyższone ciśnienie. Jest jeden aspekt o, którym warto pamiętać- kiszonki zawierają acetylocholinę, która przeciwstawia się negatywnemu działaniu soli. Acetylocholina pomaga obniżyć ciśnienie krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwolnienie akcji serca. Stężenie Acetylocholiny w kiszonkach pozostaje nadal tematem badań i nie do końca jest jeszcze potwierdzona naukowo. Kiszonki od lat, są formą konserwowania żywności. Warto je ograniczyć przy nadciśnieniu, ale jeśli masz możliwość -przygotuj własne, nie używaj tyle soli, to nie sól jest czynnikiem konserwującym, ale bakterie kwasu mlekowego.
Co znaczy słowo autofagia?
Autofagia to zbiorcze określenie procesów, w których komórki owijają się i trawią części własnej zawartości ( cytoplazmy ).
Autofagia odgrywa ważną rolę w utrzymaniu stabilnego środowiska wewnętrznego w komórkach ( homeostazie ) i występuje we wszystkich komórkach eukariotycznych , takich jak drożdże, grzyby, rośliny, zwierzęta i ludzie.
Materiał jest rozkładany na małe cząsteczki, które później mogą zostać ponownie przetworzone przez samą komórkę lub organizm . Dlatego autofagia jest ważnym mechanizmem obronnym organizmu w przypadku długotrwałego głodu . Ponadto autofagia może wpływać na rozwój niektórych chorób, takich jak rak , choroba Alzheimera i stany zapalne .
Źródło : https://sml.snl.no/autofagi
Natura wcale nie musi stawać w konflikcie z wiedzą i naukowymi doświadczeniami. Musimy uczyć się ją łączyć i wykorzystywać w sposób najbardziej dla nas optymalny. Bóg stawia na naszej drodze odpowiednich ludzi w odpowiednim czasie. Musimy wykorzystać czas dany nam z drugim człowiekiem, być wdzięczni i pokorni. Swoją postawą nieść zrozumienie. Umieć zrobić krok w tył, przeprosić i iść dalej.