Od bardzo dawna ludzie konserwują żywność, aby wydłużyć jej okres przydatności do spożycia. Termin pasteryzacja żywności odnosi się do jednej z wielu technik stosowanych w celu zapobiegania psuciu się żywności. Jest to świetny sposób na utrzymanie stałego zaopatrzenia w żywność w Twojej szafce, a także pozwala zapobiec wyrzucaniu jedzenia. Nadmiar przygotowanych dań możemy poddać pasteryzacji i zjeść później.
W ciągu ostatnich lat produkcja żywności stała się mocno uprzemysłowiona, a sklepy spożywcze z bogatą ofertą produktów stały się normą, co spowodowało, że domowe weki stały się dużo mniej popularne niż kiedyś.
Jednak dzięki temu, że wielu z nas pragnie mieć większą kontrolę nad tym, co znajduje się w naszej żywności, domowa pasteryzacja znów staje się popularna. Dla tych, którzy dorastali, nie obserwując swoich mam lub babć, proces ten może wydawać się problematyczny. Chcemy Cię przekonać, że wcale nie jest to takie trudne, jak myślisz.
Na czym polega wekowanie?
Zasada jest dość prosta. Napełniasz czysty słoik przygotowanym jedzeniem, nakładasz płaską pokrywkę i następnie zanurzasz wypełniony słoik we wrzącej wodzie na określony czas (czas może różnić się w zależności od tego, co konserwujesz). Po wyjęciu gorącego słoika z wody ciepło zaczyna uciekać, zabierając ze sobą powietrze pozostałe w słoiku. Ulatniający się tlen ściąga pokrywę w dół, tworząc hermetyczne uszczelnienie. Pomocne w utrzymaniu uszczelnienia jest wykorzystanie specjalnych słoików z gumką. Tak zakonserwowana żywność będzie mogła być przechowywana przez co najmniej rok.
Potrzebne akcesoria
Chcąc zacząć przygodę z pasteryzacją w domu, potrzebujesz tylko kilku prostych narzędzi:
- słoiki
- duży, szeroki garnek (nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu, wystarczy do głębokiego garnka włożyć okrągłą półkę z otworami lub ścierkę kuchenną na dno, aby woda mogła w pełni krążyć wokół słoików).
- chwytak do słoików (jeśli masz zamiar często robić weki, polecamy to narzędzie- może uratować Cię przed oparzeniami gorącą wodą).

Do dzieła!
Na początek warto podkreślić, że potrawy, które będziesz poddawać pasteryzacji, powinny być zawsze wykonane ze świeżych produktów.
Zdejmij pokrywki ze słoików i włóż je do małego rondla z wodą i zagotuj. Potrzebną liczbę słoików umieść w swoim garnku. Napełnij garnek (i słoiki) wodą do całkowitego ich przykrycia, przykryj garnek pokrywką i zagotuj.
Wyjmij słoiki z pojemnika (wlewając wodę z powrotem do garnka podczas wyjmowania słoików) i połóż je na czystym ręczniku na blacie.
Ostrożnie napełnij słoiki swoim produktem (gorącym). W zależności od przepisu będziesz musiał pozostawić od 1 cm do 2 cm wolnej przestrzeni (jest to przestrzeń między powierzchnią produktu a górną częścią słoika).
Brzegi słoika przetrzyj czystym, wilgotnym ręcznikiem papierowym lub brzegiem ręcznika kuchennego. Załóż pokrywki.
Ostrożnie włóż wypełnione słoiki do garnka. Być może będziesz musiał usunąć trochę wody po włożeniu słoików do garnka. Słoiki umieść tak, aby nie stykały się ze sobą.
Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, uruchom minutnik. Standardowy czas pasteryzacji to około 20 minut. Kiedy minutnik się wyłączy, natychmiast wyjmij słoiki z kąpieli wodnej. Umieść je z powrotem na blacie wyłożonym ręcznikiem i pozwól im ostygnąć.
Pokrywki słoików powinny zacząć „klikać” zaraz po wyjęciu z garnka. Dźwięk ten jest oznaką tworzenia się szczelności. Środek pokrywek powinien stać się wklęsły.
Gdy słoiki ostygną do temperatury pokojowej, sprawdź czy pokrywki są mocno zakręcone.
Słoiki możesz przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu nawet przez rok. Słoiki, które są wyraźnie mniej szczelne wykorzystaj w najbliższym czasie.
Dlaczego słoiki podczas pasteryzacji mogą się niecałkowicie uszczelnić?
- na krawędzi słoika mogło znajdować się trochę produktu, co utrudnia dobre trzymanie pokrywki.
- czy Twój produkt był gorący, kiedy trafiał do słoików? Jeśli nie, być może w słoiku nie było wystarczająco dużo ciepła, aby wytworzyć niezbędny efekt próżni.
Po zakończonym „gotowaniu” słoików możesz zostawić słoiki w garnku na kilka minut, bez ognia i ze zdjętą pokrywką, aby zmiana temperatury nie była szokująca dla słoików.
Pasteryzacja metodą „suchą” w piekarniku.
Proces pasteryzacji możemy także przeprowadzić metodą z wykorzystaniem piekarnika. Jest to tzw. pasteryzacja na „sucho”. W tym przypadku potrzebujemy nieco wyższej temperatury, ponieważ słoiki wolniej nagrzewają się przez gorące powietrze niż gorącą wodę.
Gdy masz gotowe produkty do pasteryzacji, umieść je w czystych słoikach (najlepiej wcześniej sterylizowanych).
Przy pasteryzacji za pomocą piekarnika zwróć uwagę na rodzaj słoików. Słoiki z gumką wykorzystywane w pasteryzacji „na mokro” nie nadają się do wykorzystania ich w piekarniku. Zastosowana guma nie jest dostosowana do wyższej temperatury, jaką będziemy stosować w metodzie „na sucho”.
Blachę do pieczenia zabezpiecz papierem do pieczenia lub ściereczką.
Słoki umieść na blasze piekarnika. Rozstaw je tak, aby nie stykały się ze sobą, ani nie dotykały ścianek piekarnika.
Weki wstawiamy do zimnego urządzenia. Pokrywki powinny być lekko niedokręcone.
Piekarnik ustawiamy na 120-130 stopni Celsjusza. Pasteryzacja powinna trwać około 30-40 minut.
Po tym czasie uchyl drzwiczki i pozostaw słoiki w piekarniku do ostudzenia około 30 minut.
Następnie dokręć je maksymalnie i ustaw do góry dnem.
Gdy całkowicie wystygną, przenieś je w chłodne i ciemne miejsce.
Pamiętaj ! Przy każdej metodzie pasteryzacji zachowaj maksimum ostrożności, aby zapobiec oparzeniom.