
Przetwarzanie żywności. Jak wpływa na wartość odżywczą?
Termin „przetworzona żywność” może powodować pewne zamieszanie, ponieważ większość produktów spożywczych jest w jakiś sposób przetwarzana. Dlatego chcemy rozwinąć ten temat i podpowiedzieć Ci, jaką

Dlaczego warto wybierać ekologiczne warzywa i owoce?
Żywność ekologiczna w ostatniej dekadzie zyskuje na popularności. Wiele osób wybiera ją, ponieważ uważa, że są to produkty bezpieczniejsze, zdrowsze i smaczniejsze w porównaniu z

Kuchnia zero waste. Jak stworzyć kuchnię przyjazną dla środowiska?
Zero waste? Pewnie nie raz słyszałeś to określenie, ale co ono tak naprawdę oznacza w praktyce? Zrównoważony rozwój najlepiej rozpocząć w swoim domu, a kuchnia

Domowe weki. Jak pasteryzować w domu?
Od bardzo dawna ludzie konserwują żywność, aby wydłużyć jej okres przydatności do spożycia. Termin pasteryzacja żywności odnosi się do jednej z wielu technik stosowanych w

Poradnik kiełkowania. Sprawdź, jak uprawiać kiełki w domu?
Kiełki to nic innego jak rośliny w pierwszym etapie ich rozwoju. W tym momencie zawierają najwięcej wartościowych substancji, witamin, minerałów, enzymów czy substancji wspomagających pracę

Seler naciowy i korzeniowy- dlaczego warto po nie sięgać?
Seler naciowy i seler korzeniowy są kuzynami pod względem pochodzenia. Oba pochodzą z tej samej rodziny warzyw. Zarówno korzeń, jak i łodygi smakują jak „seler”,

Kiełki- wartościowe mini-warzywa
Kiełki – warto o nich pamiętać w trakcie postu, ale także w codziennej diecie. W Azji, kiełki lub kiełkujące nasiona były wykorzystywane jako żywność przez

Jak obliczać zapotrzebowanie na wodę?
Czy wiesz, ile wody należy spożywać każdego dnia? Zastanawiasz się, czy pijesz jej odpowiednią ilość? Woda jest składnikiem zawartym we wszystkich komórkach naszego ciała, stanowi

Pokrzywa – wartościowy koszmar ogrodników
Pierwsze skojarzenie? Piekące bąble na skórze. Drugie? Chwast, którego trudno się pozbyć. Dopiero po chwili dociera do nas, że jest jadalna, choć jej parzące włoski

Jak skutecznie pozbyć się pestycydów i bakterii z warzyw i owoców?
Najlepsze warzywa i owoce to te, które pochodzą z własnego ogródka, sadu lub od zaprzyjaźnionego rolnika. Jednak nawet sprawdzone źródło nie daje gwarancji, że są

Jarmuż
Niech Cię nie zmyli jego fikuśny wygląd i niechlubna etykietka „warzywa dla hipsterów”. Za tymi pomarszczonymi liśćmi kryje się smak, a jego właściwości sprawiają, że

Moja facynacja Campbellem
“Mamy więcej energii, jeśli dobrze jemy” – mówi jedna z zasad Campbella. T. Colin Campbell, znany na całym świecie amerykański profesor biochemii żywienia promuje od

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej w nowej odsłonie – wersji płynnej! Soki, koktajle, zupy są nieodłącznym elementem twojego menu? Niezastąpiona dieta dr Ewy Dąbrowskiej powraca w

Dieta warzywno-owocowa, która ratuje życie
– “Pacjentom cierpiącym na choroby chroniczne nie zawsze można pomóc, stosując tradycyjne metody leczenia. Tak było w przypadku mężczyzny z silnymi bólami wieńcowymi oraz zagrożeniem

Post to więcej niż dieta. Od czego zacząć?
Artykuł ukazał się na deon.pl Dieta to wędrówka w głąb siebie: wyciszając organizm, wyciszajmy też siebie samych, poświęćmy ten czas na zbliżenie się do samych