Akcesoria kuchenne

Poza podstawowymi kuchennymi akcesoriami: nożem dobrą obieraczką i drewnianą deską do krojenia, warto pomyśleć o sprzętach, które ułatwią ci przygotowywanie szczególnie blender i wyciskarka wolnoobrotowa.

  • Blender – każdy, który sprosta zadaniu przyrządzenia koktajlu. Przygotowując koktajle z całych warzyw i owoców, nie pozbywasz się cennego błonnika. Blender sprawdzi się również podczas przygotowywania mieszanek ziół czy zup kremów. W swojej kuchni wypróbowałam wiele różnych sprzętów. Co sprawdza się w 100% to na pewno proste i mocne urządzenia. Proste i łatwe do umycia i obsługi. Obecnie korzystam z blendera Blendtec Designer 725— to jedno z najbardziej kompaktowych urządzeń w mojej kuchni i od początku mojej przyjaźni z Nim nie było dnia, aby był nie wykorzystany, blenduje na zimnio, ciepło… czasem mam wrażenie, że zamienia w pył wszelkie jedzenie, dodatki, ziła. Mycie go zajmuje kilka chwil, o szczędzisz czas pracy w kuchni. 

Taki sprzęt przyda się do przygotowania domowych masek, kremów peelingów domowej roboty, a także do uprawy ogrodu, jest nim dość ekologicznie, a blender pozwala mi przygotować wiele ciekawych mieszanek ziół i naturalnych nawozów do uprawy. Resztki i obierki, dzięki blenderowi zamieniają się w kompost.

  • Kolejnym blender, to metalowa, lub plastikowa końcówka do przygotowania zup kremów na gorąco, bardzo polecam ręczny blender z wymiennymi końcówkami.
  • Wyciskarka wolnoobrotowa – zdecydowanie polecamy ją każdemu, kto ceni sobie zdrowie płynące z natury i ma dostęp do dobrej jakości warzyw i owoców. Wyciskane soki to źródło witamin, fito -związków i minerałów. Wiórki pozostałe z wyciskania są źródłem doskonałej jakości błonnika. Można je wykorzystywać do zagęszczania zup kremów, przygotowywania spodów do różnych potraw, ciastek warzywnych, muffinek czy pasztetów warzywnych. Wybierając wyciskarkę, zwróć uwagę na sposób jej mycia. Wiem, że na rynku można już kupić modele, gdzie mycie to 2 szklanki wody i ok. 5 minut. Muszę powiedzieć szczerze, że mycie mojej zajmuje mi troszkę czasu, ale jesienią, kiedy w naszym sadzie jest sporo jabłek, marchwi sprawdza się w 100%, a czasem wyciska sok przez 2 lub 3 godziny w ciągu dnia.
  • W kuchni na pewno pomoże Ci w pracy szatkownica – choćby najprostsza w tarce wielościankowej. Idealnie nadaje się do szybkiego przygotowania dodatków do zup np. prostego makaronu lub cienkich warzyw do przygotowania rosołu warzywnego.
  • Kiełkownica jej nie powinna zabraknąć kiełki to bez dwuch zdań super food– mała i prosta. Warto mieć dwie, aby hodować kiełki na bieżąco. Jeśli nie masz kiełkownicy, jej funkcję może spokojnie przejąć zwykły słoik.